Tips fra en kollega: "Dine personlige kompetencer er også vigtige"

Der kan være mange måder at gribe tilværelsen som freelance konsulent an på, men for Tina Møller, som har mere end 10 års erfaring i branchen, er det betydningsbærende, at man har sig selv med hele vejen. Her kommer hun med nogle konkrete råd til, hvordan man får succes som freelance konsulent.
Interview med Tina Møller, projektleder
Vær tro mod dig selv
Da din tilværelse som freelance konsulent er meget omskiftelig, oplever du i højere grad at skulle tage stilling til, hvilke nye projekter du skal påtage dig. Mærk derfor efter fra gang til gang, om du kan se dig selv i opgaven, og om du kan præstere det, der forventes: ”Der kan være forskel på, hvor meget energi du kan lægge i de forskellige projekter, og det kan der jo være flere grunde til. Men du skal kende dig selv og vide, at du kan give dig 100% til et projekt, inden du takker ja. Så får kunden den bedste oplevelse,” forklarer Tina Møller.
Du skal altså være tro mod dig selv og kunne stå inde for de projekter, du takker ja til. På den måde kan du også bedst muligt være tro mod kunden og det konsulenthus, som du repræsenterer.
Kig fremad
Som konsulent former de enkelte opgaver dit CV og den vej, du kommer til at gå. Overvej derfor, hvad du gerne vil, og i hvilken retning du skal gå for at komme dertil: ”Når du vælger nye projekter skal du overveje, hvordan de hjælper til at forme dit CV i den retning, du gerne vil gå. Beslut dig også for, hvilke kompetencer du gerne vil besidde og sørg for at opgaverne korrelerer med det.”
Som konsulent skal du sørge for at holde dig attraktiv på markedet, og en måde du kan gøre det på er ved at arbejde med dine kompetencer.
At arbejde med dine kompetencer indebærer blandt andet dine personlige kompetencer. Du skal være bevidst om, hvad dine svage og stærke sider er. I langt de fleste roller indgår du i en sammenhæng, hvor du skal kommunikere med andre.
”Jeg mener, de fleste konsulenter forholdsvis hurtigt kan lære en ny teknologi eller metode, men hvis kernen i opgaven er relationelle kompetencer, så er forudsætningen for opgaven pludselig baseret på personlige kompetencer, og derfor skal du også arbejde med dem,” siger Tina.
Sørg for at forventningsafstemme
Når man er konsulent arbejder man med mange forskellige mennesker, som formentlig hver især har en bestemt tilgang til at løse opgaver. Derfor bør du løbende tage bestik af situationen, så du sikrer dig, at der altid er en forventningsafstemning i forhold til det, du leverer: ”Det er især vigtigt at forventningsafstemme, når man arbejder med nogen, som man ikke tidligere har arbejdet med, så du er sikker på, at du egentlig gør det, som vedkommende forventer. Man kan have forskellige opfattelser af, hvad der er kommunikeret, derfor er det vigtigt, at du har snor i din rolle i projektet og fokuserer på den opgave, du er blevet hyret til,” uddyber Tina Møller.
Når du starter på nye projekter, er de desuden oftest komplekse. Derfor skal du også være tålmodig og kaostolerant: ”Du kommer tit ud til projekter, som kan virke lidt kaotiske, og derfor er det vigtigt, at du lytter til, hvor organisationen er, og hvor de forventer, du skal hjælpe dem hen. Det kræver tålmodighed og tolerance.”
Brug dit netværk
Som freelance konsulent støder du som regel løbende på andre freelance konsulenter i løbet af din karriere. Brug det netværk til sparring eller feedback på en konkret opgave du har løst, eller til at få indblik i en organisation du skal starte en ny opgave hos.
”Du er meget på egen hånd i denne branche, og derfor er det en fordel og klart givende, hvis du kan sparre med andre konsulenter om, hvordan de ville have løst en opgave eller få feedback på dit eget arbejde. Du kan lære utrolig meget ved at snakke med andre i branchen og desuden kontinuerligt få feedback på det, du laver,” afslutter Tina.