4 frontend trends værd at følge

Frontend-udviklerens virkelighed er en ny i morgen og udviklingen sker lynhurtigt. I denne artikel fremhæver stifter af ColdFront Kenneth Auchenberg udvalgte trends, der i øjeblikket præger dagsordenen indenfor frontend-udvikling.  

Webbets renæssance og ’Progressive Web Apps’

Det er ikke lang tid siden, at der blev sat spørgsmålstegn ved webbet og dets duelighed i en verden med apps, smartphones og tablets. Men selvom hverken webbet eller browseren for alvor har været dømt helt ude, lader det ifølge Kenneth Auchenberg til, at webbet har gjort comeback.

”For 3 år siden dækkede vi på Coldfront et nyt begreb: ’Progressive Web Apps’. Det gjorde det muligt at anvende HTML, JavaScript og CSS, når du byggede webapplikationer. Det vil sige, man kunne bygge webapplikationer, der opførte sig som ’Native apps’ på mobilen”.

Og de ’Progressive Web Apps’ har siden virkelig etableret sig og vist, de er kommet for at blive. Både Facebook og Google har blandt andre taget det til sig. Læringen fra arbejdet med ’Native Apps’ har man overført til den tilgang, man har, når man i dag udvikler intelligente webapplikationer. Det giver en troværdig og gennemført ’in-app brugeroplevelse’, som blandt andet muliggør push notifikationer, offline funktionalitet og mange andre ting, man kender fra traditionelle apps.

”Webbet har bevist, at det er godt nok til at bygge apps. Og du har ikke nødvendigvis brug for at bygge en IOS eller en Android app længere, hvis du blot kan bygge en webapplikation,” forklarer Kenneth Auchenberg.

Så hvis man som frontend-udvikler endnu ikke har stiftet bekendtskab med Progressive Web Apps, så er tiden og teknologien bestemt moden til at gøre det.

Virtual Reality og Augmented reality  

Som frontend udvikler bør man især også holde sig orienteret omkring udviklingen indenfor Virtual Reality og Augmented Reality.

”Der er begyndt at komme ret spændende hardware ud, som begynder at nå bredere ud til folk. Det betyder også, at efterspørgslen på interfaces, der dur på det nye hardware, vil stige i nær fremtid,” fortæller Auchenberg.

Det stiller nogle nye krav til frontend-udviklerne, både i forhold til hvordan man kan og skal tænke brugervenlighed og interfaces, men også hvordan man rent teknologisk og platform-mæssigt understøtter den nye hardware, hvor man som udvikler får muligheden for at interagere med en række nye sensorer og koncepter.

Machine learning – fra skitser til kode på sekunder

Kunstig intelligens og Machine Learning er på alles læber, og den nye bølge af robotter og intelligent software åbner også nye muligheder indenfor frontend-udviklingen.

”Realiteten er, at man allerede i dag kan bruge Machine Learning, hvis man er frontend-udvikler. Det er muligt at tænke Machine Learning ind i sine frontend-løsninger,” slår Auchenberg fast.

Og opfordringen er således også at holde sig orienteret på dette område og på de nye muligheder, det bringer. Som eksempel på hvordan Machine Learning kan anvendes i frontend-udviklingen, fremhæver Kenneth Auchenberg et start-up kaldet UIzard:

”De har bygget en algoritme, hvor de kan fodre et design, en wireframe eller en tegning til deres software, som herefter koder jævnfør inputtet og leverer et produkt på ganske kort tid. Det vil altså sige kunstig intelligens, der koder for dig.”

Det giver åbenlyst nogle helt nye muligheder, men rejser samtidig nogle ret grundlæggende spørgsmål. Hvilken rolle har frontend-udviklerne eller softwareudviklerne i fremtiden, hvis maskinerne lige pludselig begynder at kode?

Du kan møde UIzard på årets Coldfront konference.

Vinden vender for React Native

Nye teknologier og platforme er hverdag for frontend-udviklere, for udviklingen går bare lynhurtigt. Og en ny tendens peger på, at platformen React Native har fået lidt modvind.

”Vi har set et lille oprør i frontend-communityet, hvor nogle af de større virksomheder, som har brugt React Native til at bygge deres mobile apps, har valgt at bevæge sig væk fra platformen igen.”

Flere store virksomheder søger ifølge Auchenberg væk fra React Native i øjeblikket, fordi de ikke har fået den support fra facebook og React communityet, som de har haft behov for. Virksomhederne har oplevet det som en dårlig investering at hoppe på React Native, og det får nu konsekvenser. Hvilke må fremtiden vise, men vi ser allerede virksomheder som Google begynde at gå direkte efter React Native, da de tidligere på året lancerede Flutter som en direkte konkurrent.

Du kan møde product manageren for Google Flutter på årets ColdFront konference.  

ColdFront 2018

Siden 2014 har ColdFront været den førende frontend konference i København. Tilbage i 2014 var det en éndagskonference, hvor det derimod i dag er en tredagskonference med taler fra førende influencers, workshops og meget andet. ColdFront har et holistisk og bredt perspektiv på frontend udvikling og har et særligt fokus på at udforske fremtidige trends, tendenser og teknologier.

Du kan læse mere om konferencen her.


Om Kenneth Auchenberg

Navn: Kenneth Auchenberg

Alder: 29

Uddannelse: Autodidakt

Kenneth Auchenberg tilhører IT-verdenens gør-det-selv-mennesker og er selvlært udvikler med speciale i frontend. Kenneth er stifter af ColdFront, men arbejder til dagligt som Program Manager hos Microsoft i Seattle. Han er ’Global Shaper’ for Word Economic Forum, og har en baggrund i startup verdenen hvor han er en del af adskillige advisory boards. Kenneth er desuden en erfaren foredragsholder.