Tips fra en kollega: ”fleksibilitet er en klar fordel"

At arbejde som freelance konsulent indbefatter i den grad en anderledes hverdag, hvor tempo, forventninger og engagement er nogle af de bærende elementer. Det kan være en verden, som til tider kan være svær at navigere rundt i, da den konstant byder på udvikling og ny viden. Her giver IT-konsulent Hendrik Hansen nogle konkrete tips til, hvordan du kommer bedst omkring rollen som freelance IT-konsulent.
Interview med Hendrik W. Hansen, udvikler
Fokuser på kunden
Når du først springer ud i rollen som freelancer og oplever branchens mange facetter, kan det virke som en stor mundfuld, hvordan man lige skal gribe det an. Hendrik Hansen har med sine mere end 10 år som freelancer en helt klar idé om, hvordan han bedst kommer fra start:
”Inden jeg starter hos kunden, prøver jeg altid at danne mig et overblik over opgaven. Altså hvad er udfordringerne, og hvordan bliver jeg bedst forberedt til, når jeg skal starte. Det kan være jeg skal læse op på noget eller forberede mig i en mere teknisk forstand. Fx kan der være nogle produkter inden for domænet Finans, som man skal sætte sig ind i. Her kan det være en god idé at prøve platformen lidt af, så man får en idé om, hvad forretningen handler om.”
Selvom det kan virke lidt åbenlyst, at du skal forberede dig inden en ny opgave, handler det om, hvordan du bedst kan bringe værdi til kunden. Der er en klar vigtighed i at arbejde ud fra kundens præmisser: ”Lyt til kunden. I starten er det vigtigt at lytte til, hvad det er, de forestiller sig, du skal, og hvordan det kan fungere i praksis. Man kan godt have en tendens til at ville ud over stepperne hurtigt, men det er vigtigt at stikke en finger i jorden og fornemme, hvad er din rolle egentlig, hvem skal du arbejde med, osv.”
Vær fleksibel
Du skal altså være lydhør over for kundens ønsker og på den måde få sporet dig ind på, hvilken rolle du skal have i organisationen. I tråd med det kræver det også en stor del fleksibilitet at arbejde som konsulent:
”Jeg sørger altid for at være så fleksibel som muligt, når jeg henholdsvis skal afrunde og starte en opgave. Det kan fx være at aftale med kunden, at de kan kontakte mig efter min kontrakt er udløbet, hvis de har spørgsmål til opgaven. Jeg gør altid meget ud af at overlevere og sørge for, det jeg har lavet, er forankret hos nogen i organisationen. Det giver også kunden en sikkerhed at vide, at de kan få sparring selv efter forløbets afslutning, og det sætter de pris på. Så fleksibilitet er en klar fordel.”
Det er altså vigtigt, at du er tro mod organisationen og det stykke arbejde, du laver. Du skal vise en vis interesse i organisationen og de udfordringer, de står over for: ”Du skal være mere end en, som kommer og arbejder 8-16 uden nogen videre interesse. I bund og grund er det vigtigt, at du føler noget for de projekter, du tager ind, og der handler det om, at du kender dig selv godt nok til at kunne sige på forhånd; det her, det er ikke noget for mig. Ellers spilder du i den grad kundens tid.”
Lad dig inspirere af andre
Vejen til denne selvindsigt er at prøve dig frem og at lære af dine erfaringer. Sørg desuden for at udnytte enhver mulighed for at sparre med andre, mere erfarne i branchen: ”Det er lærende som ny at være et sted, hvor man bliver udfordret, men jeg oplevede også, at det var enormt givende at være et sted, hvor der var nogen, som kunne hjælpe mig og som havde en stor viden, jeg kunne trække på, når jeg stødte ind i den slags problemer, man ikke kan komme uden om.”
Især som ny freelance konsulent er det vigtigt at være omkring nogen, som man kan blive inspireret af. Det kan være en udfordring at tage springet fra at være fastansat til at blive freelancer, og derfor er det kun en fordel at trække på andres erfaringer.
For Hendrik, som allerede var i konsulentbranchen, var springet som fod i hose, da den helt rigtige opgave bød sig:
”Jeg oplevede ikke deciderede udfordringer, andet end der jo altid er den her usikkerhed i, hvornår den næste løn går ind, men det hører sig jo til. Du skal stræbe efter at hjælpe kunden på bedste vis og samtidig være ærlig, troværdig og fleksibel. Så har du gode forudsætninger som freelance konsulent.”
Blå bog
Navn: Hendrik W. Hansen
Alder: 42
Titel: Softwareudvikler og -arkitekt, ProData Consult.
- På opgave hos Saxo Bank
Udd.: Datamatiker, Lyngby Uddannelsescenter
Hendrik W. Hansen har arbejdet som konsulent inden for softwareudvikling og -arkitektur siden år 2000, heraf som selvstændig på kontraktbasis siden 2004. Han har de seneste år arbejdet inden for den finansielle sektor hos bl.a. Danmarks Nationalbank og Saxo Bank og har tidligere også fungeret i rollen som team lead/scrum master.