Certificeringer inden for IT service management
Som konsulent kan det være udfordrende at finde vej i en tætpakket jungle af kurser og certificeringer. I denne artikel får du et lille indblik i, hvad der er seneste nyt inden for IT service management.
Interview med Caspar Miller, ITIL Expert og service management konsulent hos Westergaard
ITIL dominerer
Inden for IT service management er ITIL stort set uundgåeligt. Det er blevet den mest udbredte og anvendte praksis og har givet organisationerne en fælles begrebsramme og et fælles sprog. Og spørger man Caspar Miller, der til daglig underviser i ITIL, er der en god grund til, at rammeværket er blevet så udbredt.
”En af styrkerne ved ITIL er, at det er relativ generisk og kan bruges i rigtig mange sammenhænge. Der er en ’adopt and adapt’ tilgang, hvilket betyder, at man kan tilpasse det til virksomheden. Og den fælles referenceramme gør bare samarbejde mellem forskellige parter nemmere”.
Men selv inden for ITIL findes der 12 forskellige kurser. Så hvor starter man, og hvor bør man lægge sit fokus?
”Det er naturligvis forskelligt fra person til person, hvilket kursus der er mest relevant. Men efter ITIL Foundation, som er en forudsætning, vil jeg i langt de fleste tilfælde anbefale ITIL Practitioner. Her er den teoretiske del nedtonet en smule, og du lærer i højere grad, hvordan man faktisk gør – det mener jeg er vigtigt”, fortæller Caspar Miller.
Som konsulent er ITIL derfor i høj grad værd at overveje. Både fordi det er et nyttigt og anvendeligt rammeværk, men også fordi det er så udbredt blandt organisationerne i dag.
Bliv ITIL Foundation certificeret – læs mere her
SIAM – Service Integration and Management
SIAM blev lanceret i starten af 2017. På nuværende tidspunkt findes der kun én certificering: SIAM Foundation. BCS og EXIN, der står bag SIAM, overvejer dog i øjeblikket mulighederne for at udvide med en certificering på practitioner niveau.
SIAM er baseret på, hvordan man kan orkestrere de komplekse sammenhænge, der er mellem services fra mange forskellige leverandører og partnere. Altså hvordan man kan væve services fra forskellige leverandører sammen til velintegrerede, helstøbte ydelser til dine kunder.
“SIAM kan på sin vis betragtes som et supplement til ITIL. Du lægger et multileverandørstyringslag ovenpå, men forudsætningen er, at du har styr på egne processer og arbejdsgange, før du forbinder dem med andre”.
Og selvom SIAM ikke er særligt udbredt endnu, forventer Caspar Miller, at det vil blive mere dominerende fremadrettet.
”Jeg har en forventning om, at det er noget, der fortsat kommer til at fylde mere. Flere og flere virksomheder vil fremadrettet finde det nødvendigt at kunne styre og kontrollere services fra forskellige leverandører”.
Bliv SIAM certificeret – læs mere her
VeriSM er på vej
Som noget helt nyt kommer der inden længe et nyt rammeværk kaldet VeriSM. VeriSM står for:
- Value-driven
- Evolving
- Responsive
- Integrated
- Service
- Managment
De indledende tanker bag rammeværket er blevet offentliggjort for ganske nylig. Den første bog er tilgængelig i starten af december og den første certificering, altså Foundation udgaven, vil være mulig at tage i starten af 2018. De efterfølgende gradueringer kaldet VeriSM Professional og VeriSM Leader bliver tilgængelige i løbet af 2018.
”Den primære forskel på VeriSM og ITIL, som jeg ser det, er, at omdrejningspunktet for ITIL er IT-services, hvor VeriSM har et mere generelt fokus på services,” forklarer Caspar Miller og fortsætter:
”Som jeg ser det på den information, der er tilgængelig, bringer VeriSM ikke noget fundamentalt anderledes til bordet. Fokus er, som i ITIL, at levere værdi til en kunde gennem services.”
På nuværende tidspunkt er det dog begrænset, hvad der kan udledes af VeriSM, da informationen stadig er relativ mangelfuld. Dette ændrer sig formentlig i starten af 2018.
ITIL 2018
AXELOS, der står bag ITIL, har for nylig meldt ud, at der kommer en opdateret version af ITIL i løbet af 4. kvartal i 2018. Kernen i den nye version er ikke anderledes fra den version der er tilgængelig i dag, men opdateringen vil dog tilbyde nyt indhold, der sætter fokus på, hvordan man optimalt kan integrere ITIL med komplementære fremgangsmåder som DevOps, Agile og Lean. Derudover vil man have en løbende udvikling af rammeværket, der er baseret på input fra et massivt netværk af IT Service Management eksperter.
Men selvom der er en ny version på vej, betyder det ikke, at den gamle certificering bliver overflødiggjort. AXELOS har været meget opmærksom på, at den nye version ikke erstatter den gamle, men derimod giver nye værktøjer til yderligere og løbende kompetenceudvikling for de personer, der allerede er ITIL-certificeret.
”Fordi du tager version 2011, som den hedder i dag, betyder det ikke, at den bliver ugyldig om et år. ITIL 2011 kan stadig agere som grundlag for din videre kompetenceudvikling og vil i øvrigt stadig være brugbar og gældende,” afslutter Caspar Miller.
Blå bog
Navn: Caspar Miller
Alder: 34
Titel: Service management konsulent og ITIL Expert
Caspar Miller har senest arbejdet i roller som Major Incident Manager, Situation Manager og Problem Manager i komplekse IT-miljøer med mange leverandører. Han underviser desuden på ITIL og SIAM kurser.