Den moderne projektleders vindende ingredienser

Store krav og forventninger er en præmis for nutidens projektledere. Det ikke længere nok at have en fuldt certificeret værktøjskasse - det kvalificerer dig kun til kapløbet om den gode opgave. De vindende ingredienser for en succesfuld projektleder skal findes andre steder. Her fremhæver produktdirektør i ProData Consult Daniel Bred nogle af disse vindende ingredienser. 

De rigtige certificeringer er blevet projektlederens adgangsbillet. Tidligere kunne man, hvis man var kendt af organisationen, klare sig ved at være dygtig. I dag er de rigtige certificeringer som oftest et adgangskrav for overhovedet at komme i betragtning til en opgave eller et job. Derudover er forventningerne til certificeringsniveauet også blevet hævet.

”Kravene til projektlederens certificeringer har rykket sig. Tidligere kunne man klare sig med en foundation-certificering, hvor det i dag ofte forventes, at du er certificeret på practitioner-niveau,” forklarer Daniel Bred.

Men certificeringerne er blot billetten til at komme i betragtning hos de fleste organisationer. I dag kan en top-tunet værktøjskasse ikke skille fårene fra bukkene, men det er der andre faktorer, der kan.

Bind forretning, processer og IT sammen

En af de faktorer er ifølge Daniel Bred evnen til at binde forretning, proces og IT sammen. De seneste år er distinktionen mellem en forretningsprojektleder og en IT-projektleder blevet mere sløret, og som projektleder i dag er det en markant fordel, hvis du både kan indgå i dialog med forretningen og IT-afdelingen.

”Kan du både tale forretningens og IT-afdelingens sprog, har du bedre forudsætninger for at komme i mål med et succesfuldt projekt. Ikke blot et projekt, der virker her og nu, men et der kan implementeres, driftes og være en succes – også på langt sigt”, siger Daniel Bred.

Som projektleder i en stor organisation skal man desuden forstå tingene i det større perspektiv. De kritiske problemstillinger er konstant omskiftelige, og det har indflydelse på, hvordan det enkelte projekt prioriteres og passer ind i den samlede portefølje af projekter. Det skal man kunne håndtere som projektleder og stadig drive projektet den vej, hvor det kan indgå i organisationens kontekst.

”Hvis brikken, du afleverer, ikke passer, fordi puslespillet har ændret sig undervejs, så bliver projektet ikke en succes. En god projektleder kan navigere projektet på rette vej, selv når omstændighederne ændrer sig”, forklarer produktdirektøren.

Succes bør heller ikke blive udmålt ved projektets afslutning. Derimod kan man først betragte projektet som en succes, når der er sat strøm på, og det leverer vedvarende værdi til forretningen.

”Det er fint at lave et godt stykke software, der kan understøtte en forretningsproces. Men hvis ikke der er nogen til at supportere og drifte det efterfølgende, så dør det en stille død,” uddyber Daniel Bred.

Netop den kendsgerning sætter krav til projektlederens evne til at binde forretning, processer og IT sammen, for at projektet i sidste ende kan implementeres og driftes til vinding for forretningen.   

Industrividen bliver et krav i visse industrier

Som produktdirektør for program- og projektledelse ser Daniel Bred en fordel hos de projektledere, der har en grad af industrispecialisering. Industrividen og kendskab til forretningen indenfor den givne industri er blevet en mere eftertragtet attribut hos projektlederne – indenfor nogle industrier er det endda et krav.

”Din industrividen gør dig i stand til bedre at forstå nye ting i branchen, hvad end det er nye regulativer eller forretningsmodeller. Den viden giver dig en klar fordel, når du skal drive et forretningskritisk projekt i mål”, fortæller Daniel Bred, og fortsætter:

”Industrispecialisering giver netop den fordel, at projektlederen er bedre rustet til at kunne indgå i dialog med forretningen, fordi der er forståelse for det miljø, organisationen indgår i.”

Kommunikation, karisma og lederskab

En anden vindende ingrediens hos en projektleder er evnen til at kommunikere. En kompetence, der er blevet mere åbenlyst vigtig, i takt med at projektlederens rolle har flyttet sig fra en traditionel management stil til en mere leadership-orienteret tilgang. Ifølge Daniel Bred er evnen som kommunikator afgørende, men også noget, der først kommer med erfaringen.

”Projektledelsesdisciplinen er i højere grad blevet en kommunikationsdisciplin. Og her taler jeg ikke om at kunne formulere sig korrekt på skrift eller i tale. Det handler derimod om at kunne skabe dialog og tilknytning til projektet. Du skal kunne overbevise om vigtigheden af projektets scope, skabe retning og commitment. Den evne kommer med erfaringen, det kan man ikke læse sig til.”

Som projektleder har man ikke samme direkte autoritet som linjelederen. Derfor skal man kunne annimere masserne i en samlet retning og skabe sammenhold uden at have den formelle autoritet – det kræver en karismatisk figur og gode kommunikationsevner. Samtidig udfordres projektlederen af den øgede mængde af distribuerede teams, da interaktionen mellem projektmedlemmerne foregår på nye præmisser.

”Det har altid være vigtigt at være en troværdig og god kommunikator. Men det er vigtigere end nogensinde før, nu hvor teamet er spredt udover forskellige kontorer og lande - det skaber bare nogle andre udfordringer”, afslutter produktdirektøren.


Blå bog:

Navn: Daniel Bred
Alder: 45
Udd.: Ingeniør med speciale i Production Management fra Danmarks Tekniske Universitet
Titel: Produktdirektør for program- og projektledelse

Daniel er tidligere partner og produktdirektør i Raft Consulting og har en fortid som blandt andet business manager hos IBM.